Changekitchen deelt graag zo veel mogelijk kennis en inspiratie. Op deze pagina vind je daarom regelmatig blogposts over de vraag hoe organisaties slimmer en flexibeler kunnen omgaan met verandering; inzichten, ervaringen, do’s & don’ts, boekbesprekingen, discussies en meer.
Delen is het nieuwe vermenigvuldigen.
Blog
- alles
- visie op veranderen
- lerende organisaties
- coaching
- zorg zaken
Psychologische veiligheid in organisaties: het onderwerp is actueler dan ooit. En terecht; want organisaties die er niet in slagen een veilige cultuur te creëren, schaden daarmee niet alleen hun individuele medewerkers, maar ook zichzelf. Warner Immink beschrijft welke factoren een rol spelen en hoe jij psychologische veiligheid actief kunt creëren in je organisatie.
Changekitchen kijkt graag naar veranderprocessen vanuit het model van de ijsberg. Boven water is de ratio de baas. Maar het zijn juist de factoren ónder de oppervlakte – emoties, waarden, overtuigingen en angsten – die bepalen of een verandering slaagt. Meer weten? Bekijk dan onze ijsberg-animatie.
Wat wil ik nou eigenlijk echt?” is een vraag waar veel mensen mee worstelen. Omdat werk verandert, die nieuwe baan toch niet bevalt of na een burn-out. We verwachten veel van onze baan. Dit maakt de vraag heel belangrijk en dus moeilijk te beantwoorden. Door te reflecteren op deelvragen, vind je een antwoord dat bij jou past.
Changekitchen organiseert regelmatig studiereizen voor Nederlandse zorgprofessionals en beleidsmakers, om te leren van hun collega’s in andere landen. In India gingen we op zoek naar de laatste inzichten op het gebied van zorg, welzijn, technologie en ecologie. Benieuwd naar wat we ontdekten? Bekijk dan onze korte vlogserie.
Organisaties die hun visie werkelijk hebben verankerd in hun DNA, leveren vaak hoge kwaliteit en hebben uiterst gedreven en loyale medewerkers. Het levert dus heel veel op om de kernwaarden te laten doorsijpelen tot in de haarvaten van je organisatie. Lees hier hoe je dat voor elkaar krijgt.
“In wiens belang is deze maatregel eigenlijk?” Met de komst van de Wet zorg en dwang, zullen veel keuzes in de zorg opnieuw ter discussie moeten worden gesteld. Dit vraagt om het loslaten van de gebaande paden en de bereidheid samen nieuwe mogelijkheden te verkennen. Het geeft niet alleen je cliënt betere opties, maar biedt je als professional ook meer dan je denkt.
Succesvol samenwerken draait in alle organisaties om hetzelfde: een open en heldere communicatie. De grote vraag is dus: hoe succesvol bén je in het communiceren met elkaar? Hoe pak je het aan? En wat is het effect? Saskia Drent over de do’s and don’ts van een open communicatie.
Toon je ‘wankelmoed’, dan leer je als professional het meest. Moeilijk? Welnee, je kon het al als kind. Maximaal leren is: een open blik houden, bewust ‘niet weten of niet kunnen’, op onderzoek uitgaan, ook als de uitkomst onbekend is. Daarvoor is soms moed nodig. Kinderen zijn helemaal niet bang om te vallen, die doen dat gewoon. Hoe vind je deze dappere zoekende houding terug?
Niemand kan zonder een goede vriend. Dus waarom zouden we vriendschap beperken tot ons privéleven? Een ‘kritische vriend’ op het werk, kan je heel veel goeds brengen. Iemand die je waarneemt, spiegelt en uitdaagt, helpt je om je werk nog beter te doen. Zo vergroot je niet alleen je vaardigheden als professional, maar draag je ook bij aan het lerend vermogen van de totale organisatie.
Niets confronteert je zo sterk met je eigen vaste denkpatronen, als een verre reis. Je leert anders kijken, anders denken, anders doen. Om de verantwoordelijkheden en kansen in de publieke sector scherp te blijven zien, kun je het beste je koffers pakken. Over de grote waarde van meekijken met buitenlandse collega’s en het bevragen van je professionele kader.
In deze laatste post van de blogserie: Welke veranderaanpak kun je nou het beste kiezen om je doel te behalen? Het antwoord: er bestaat geen ‘gouden formule die altijd werkt’. Maar je kunt de kans op succes wel substantieel vergroten, door deze ‘gouden uitgangspunten’ te kiezen.
De Provincie Zuid-Holland greep een organisatieverandering aan, om een belangrijke vaardigheid te leren voor de toekomst: goed om kunnen gaan met verandering. Hoe? Door doelen helder te maken, maar ‘de hoe-vraag’ nog open te laten. Door samen te onderzoeken wat bijdraagt aan een wendbare organisatie en wat anders moet. En dat leer je het beste via co-creatie.
Wie kent ze niet, de verhalen over ‘pyjamadagen’ of ‘plascontracten’ voor ouderen in verpleegtehuizen. Dat moest anders, vond ook minister De Jonge. De regering maakte extra geld vrij om de zorgkwaliteit in alle verpleeghuizen te verbeteren. Inmiddels worden verandertrajecten op maat ingezet, met als doel “liefdevolle zorg, meer tijd en aandacht voor onze ouderen”.
In deze blogserie vertel ik je graag meer over de kansen en de valkuilen van organisatieverandering. Niet elke reflex werkt in je voordeel, ook je verzet tegen verandering niet. Daarom in blog 6: hoe doorbreek ik weerstand, bij de mensen waar ik leiding aan geef, maar ook bij mezelf?
De moeder van Einstein vroeg het haar zoon dagelijks: “welke vragen heb jij vandaag gesteld?”. Een cruciale vraag voor iedereen die wil leren, niet alleen thuis en op school, ook binnen andere organisaties. Met welk gereedschap kun je doeltreffend aan de slag gaan om een klimaat van leren te versterken?
Om relevant te blijven als organisatie, moet je je constant aanpassen. Hoe krijg je het voor elkaar dat je organisatie innovatieve slagkracht krijgt en ook in de toekomst succesvol blijft? Zorg dat naast de cijfers, ook het talent van je mensen en het experiment centraal staan, betoogt Paul Höppener.
In deze blogserie vertel ik je graag meer over de kansen en de valkuilen van organisatieverandering. Verandering roept bij veel mensen negatieve reacties op; ze voelen weerstand, zetten hun hakken in het zand. Meer over de oorzaken hiervan in blog 5: ‘geen verandering zonder weerstand’
Wat het belang is van lerende organisaties, is zo klaar als een klontje. Maar zouden we ons, in het verlengde, niet ook moeten richten op een lerende samenleving? Warner Immink: “Alle kennis die we opdoen in werkverband, is heel waardevol voor de samenleving. En andersom.” In deze blogpost legt hij uit hoe je de brug slaat.
In deze blogserie vertel ik je graag meer over de kansen en de valkuilen van organisatieverandering. Niet cijfers en doelen, maar emoties, waarden en overtuigingen bepalen of een verandering slaagt. Daarom in blog 4: hoe krijg je ook dit deel in beeld?
Leiderschap is geen rol die je speelt. Goed leiderschap gaat over authenticiteit, over verbinding met jezelf en je omgeving. Als je geen aandacht geeft aan wat er werkelijk leeft, zal geen enkel plan slagen. In deze blogpost vertelt Saskia Drenth hoe een onverwachte vorm van leiderschap, juist tot succes leidde.
In deze blogserie vertel ik je graag meer over de kansen en de valkuilen van organisatieverandering. Goed omgaan met verandering is er anders naar kijken. Niet eenvoudig, want de grootste invloed blijkt onzichtbaar. Daarom in blog 3: ‘Succesvol veranderen, begint met leren snorkelen’.
In staat zijn om te leren, is cruciaal voor een organisatie en haar medewerkers, meer dan ooit. In hun nieuwe boek pleiten Kegan en Lahey ervoor, een BOO te worden; een Bewust Ontwikkelingsgerichte Organisatie. Met welke praktische aanknopingspunten krijg je het voor elkaar?
In deze blogserie vertel ik je graag meer over de kansen en de valkuilen van organisatieverandering. Verandering is voor veel mensen een synoniem voor eindeloos veel gedoe. In blog 2 ‘Veranderen, kan ik er nog onderuit?’.
Leiders krijgen regelmatig het advies ‘zich kwetsbaar opstellen’. Maar is het niet veel belangrijker om ‘raakbaar’ te zijn in plaats van ‘kwetsbaar’? In dit blog vertelt Warner je meer over de positieve kracht van raakbaarheid en hoe deze je kan helpen een betere leider te zijn.
In deze blogserie vertel ik je graag meer over de kansen en de valkuilen van organisatieverandering. Deel 1: de enige constante, is verandering.