Delen is het nieuwe vermenigvuldigen

Blog

Wat wil ik nou eigenlijk echt?

‘Wat wil ik nou eigenlijk echt?’ is een vraag waar veel mensen die we in onze coachpraktijk spreken, mee worstelen. Omdat hun werk verandert, die nieuwe baan toch niet bevalt of omdat ze na een burn-out verandering willen.

We verwachten tegenwoordig veel van de keuzes die we maken. We hebben de vrijheid om te kiezen en dat gaat vaak samen met druk om dan ook de goede of zelfs de beste keuzes te maken. Dit maakt de vraag ‘wat wil ik?’ groter en belangrijker – en dus moeilijker te beantwoorden.

Het is verleidelijk om het antwoord op die vraag in de buitenwereld te zoeken. Vacaturebanken uitpluizen om erachter te komen wat voor werk je wil gaan doen bijvoorbeeld. Het gaat je zelden het antwoord brengen. Relevanter is: een stap naar binnen zetten en met jouw eigen ‘why’ te beginnen.

Door grote vragen op te splitsen in deelvragen en daar op te reflecteren en over te sparren, maak je jouw eigen kader. Daarna kun je veel gerichter uitzoeken wat er bij jou past! Het gaat feitelijk altijd over de vragen ‘wie ben ik?’, ‘wat kan ik?’ en – de eerder genoemde – ‘wat wil ik?’. Simpele vragen, maar de antwoorden zijn vaak een stuk complexer. Door te beginnen met de éérste vraag in plaats van met de laatste, krijg je stap voor stap zicht op wat echt goed bij je past.

Wie ben ik?
De vraag ‘wie ben ik?’ is fundamenteel, óók als het over werk gaat. Het gaat over de manier waarop je ‘geprogrammeerd’ bent; het samenspel van jouw aanleg, opvoeding, ervaringen, patronen en overtuigingen. In hoeverre ken je jezelf of ben je bereid jezelf te leren kennen? Vragen die je jezelf rondom werk kunt stellen zijn bijvoorbeeld: welke waarden zijn voor jou belangrijk als het over werk gaat? Waarvan krijg je energie en waarvan juist niet? Wat zijn bijvoorbeeld de dagen dat je met een goed humeur thuis komt, wat heb je dan gedaan? Hoe werk je graag samen? Wat gebeurt er op de momenten dat je het lastig vindt op je werk? Wat doe jij, denk jij en voel jij in zo’n situatie?

Je kunt daarnaast nog onderzoeken wat jouw drijfveren zijn, welke patronen uit je verleden je nu niet meer dienen en bepalen hoe je het anders zou willen aanpakken. Welke rol jij aanneemt in de interactie met anderen en of dat effectief is. Wat jou in de weg zit om de keuzes te maken die je wil maken.

Wat kan ik?
Wat kan ik? – gaat over talenten, vaardigheden en uitdagingen. Deze liggen soms op andere terreinen dan de strikte definitie van je huidige werkveld en het is de kunst om hier met een open blik en zonder belemmering naar te kijken. Welke kwaliteiten wil je inzetten in je werk? Wat bewonderen anderen in jou, wat je zelf doodnormaal vindt? Wat kún je wel, maar vind je eigenlijk helemaal niet leuk om te doen? Wanneer vergeet je de tijd?

Wat wil ik?
Door de eerste twee vragen onder de loep te nemen, wordt deze derde vraag kleiner en daarmee eenvoudiger te beantwoorden. En ook: op een vrijere manier. Want mensen zijn vaak gewend om op een logische, rationele manier antwoord te geven op dit soort vragen. Maar sommige zaken in het leven zijn niet per se logisch of objectief, maar subjectief. Vergelijk het met hoe je een ontbijt kiest, of bepaalt wat je die avond gaat eten. Dat is (deels) subjectief: waar heb je zin in? Soms valt het tegen en soms overtreft het je verwachtingen. Net als met wie je een relatie wil, waar je wil wonen en ook wat je voor werk wil doen. Toch proberen we voor grote vragen een bepaalde onderbouwing te zoeken, een lijstje met plussen en minnen. En willen we de mogelijkheid dat het tegenvalt zoveel mogelijk beperken, door op onze ratio te varen. Terwijl het juist bij dit soort persoonlijke vragen heel belangrijk is om ook je gevoel en instinct te betrekken in je afwegingen. En dat gaat een stuk makkelijker als je eerst jouw eigen programmering hebt onderzocht.

Door met een coach te sparren in een serie gesprekken, lukt het je om de vraag ‘wat wil ik nou echt?’ te beantwoorden op een manier die bij jou past. De coaches van Changekitchen helpen je graag vooruit. Wil je meer weten over coaching via Changekitchen? Neem dan contact op.

Meer inspirerende blogs lezen? Volg Changekitchen op LinkedIn!

———

Frederike van Verschuer-Karthaus is aangesloten bij Changekitchen, een bureau gespecialiseerd in organisatieverandering. Zij is een ervaren coach en trainer gespecialiseerd in loopbaanvragen, persoonlijk leiderschap en vragen rondom stress en burn-out. Vanuit verbinding en oprechte interesse zet ze haar sterke analytische vaardigheden én een grote set tools en methodieken in, zodat je met inzichten en concrete handvatten verder kunt. Elk traject is maatwerk.